fbpx

Viti 2020 ka paraqitur sfida të shumta, shpesh shqetësuese, për punëtorët në arsimin e lartë. Ndërsa pandemia Covid-19 shpërtheu së bashku me katastrofat natyrore dhe tensionet e mprehta politike, profesorëve i’u desh të kalonin shpejtë në mësimdhënien në distancë.

Shumë raportuan vështirësi me lëvizjen e menjëhershme të mësimdhënies në internet me pak ose aspak përvojë ose trajnim, mungesë reagimesh të dukshme ose ndërveprimi me studentët dhe përballja me kufij të paqartë midis jetës profesionale dhe shtëpiake gjatë mësimdhënies nga shtëpia.

Ndoshta nuk është për t’u habitur që ne jemi dëshmitarë të një krize globale të shëndetit mendor të paparë dhe një djegie të shtuar profesionale të stafit akademik. Atëherë, si mund ta mbështesim stafin akademik pasi ata përballen me sfidat e qëndrueshme që jehojnë nga viti 2020 në një vit të ri të mësimdhënies gjatë një pandemie?

Ne jemi një grup ndërdisiplinar i fakultetit nga prejardhje që përfshijnë psikologji dhe neuroshkencë, filozofi, kimi, dhe histori arti dhe arti, dhe përgjegjësi të ndryshme mësimore dhe administrative dhe rajone gjeografike. Ne jemi bashkuar për të ndarë këshillat tona kryesore për ndërtimin dhe mirëmbajtjen e mirëqenies për stafin akademik, studentët dhe stafin gjatë dhe, idealisht, përtej pandemisë.

1. Praktikoni mirësinë ndaj të tjerëve dhe vetvetes

Kjo është një kohë e rëndësishme për të praktikuar zemërgjerësi dhe këshillim ndaj të tjerëve, veçanërisht studentëve dhe instruktorëve shtesë që kanë më pak siguri dhe privilegj në këto kohë. Në masën që mundeni, mbështesni dhe ofroni udhëzime për të tjerët; shkenca tregon se praktikimi i mirësisë ndaj të tjerëve rrit shëndetin tuaj mendor. Gjithashtu mos harroni të praktikoni mirësi ndaj vetes. Mos harroni se këto janë sfida të vërteta dhe nuk mund të presim që vetvetiu të mos ndikohet. Greater Good Science Center ofron strategji të thjeshta, të arritshme, të thjeshta për të kultivuar vetë-dhembshuri për kohë sfiduese të motit.

2. Jepini përparësi mirëqenies

Akademia përballet me një krizë të shëndetit mendor. Studentët dhe fakulteti raportojnë rritje të niveleve të depresionit serioz dhe ankthit që janë përkeqësuar vetëm gjatë pandemisë Covid-19. Akademikët duhet të mbështesin mirëqenien e studentëve tanë dhe të vetvetes. Veprimet mund të përfshijnë të folurit hapur me kolegët dhe studentët në lidhje me shëndetin mendor, normalizimin e luftës dhe ofrimin e burimeve nga materialet e klasës tek këshillimi lokal dhe ushtrime të tjera të lira për uljen e stresit dhe mirëqenies. Më shumë se kurrë, është e rëndësishme të bëjmë përpjekje shtesë për të qëndruar të lidhur me të tjerët, gjë që tregohet se na mbron nga efektet serioze të ankthit dhe depresionit. Së fundmi, mos kini frikë të ushqeni humor gjatë këtyre kohërave të errëta kur është e përshtatshme. Mund të sigurojë një pushim të përkohshëm mendor dhe mund të ndihmojë në prishjen e efekteve kardiovaskulare të stresit.

3. Mos harroni se kjo është e përkohshme

Ne jemi në një periudhë akute stresuese dhe atipike në historinë njerëzore. Shumë prej nesh po përjetojmë emocione të intensifikuara trishtimi, zemërimi dhe ankthi. As rrethanat – mësimdhënia në distancë, mbyllja e shkollës dhe kujdesit për fëmijët – as emocionet tona dërrmuese siç janë tani nuk do të zgjasin përgjithmonë; si një valë oqeani, ato do të arrijnë kulmin dhe do të zbehen.

Megjithëse këto këshilla mund të jenë më të rëndësishme tani, ne shpresojmë që ato të sigurojnë njohuri që ndihmojnë mirëqenien përtej pandemisë Covid-19.


Autorët:

June Gruber, Lisa Miracchi,Sabrina Marques, Kirk Ambrose, Becca Ciancanelli, Paulo Boggio

University of Colorado Boulder,University of Pennsylvania,Western Connecticut State University,Mackenzie Presbyterian University

Burimi origjinal:

https://www.timeshighereducation.com/campus/supporting-academias-wellbeing-during-and-beyond-covid19