fbpx

Çdo student ndjen presion me raste, veçanërisht gjatë periudhave të ndërmjetme dhe periudhës së provimeve. Sidoqoftë, gjendja e ulët shpirtërore bëhet shqetësuese nëse ndërhyn në aktivitetet tona të përditshme. Kur kemi vështirësi me shkuarje në ligjërata, vështirësi me përqendrimin ose shoqërimi me miqtë, mund të jemi duke kaluar ndonjë simptomë e cila lidhet me shëndetin mendor.

Shumë faktorë shkaktojnë ndjenja dhe emocione të pakëndshme. Një studim i vitit 2018 zbuloi se rritja më e ndjeshme e ankthit për studentët e kolegjit ndodh gjatë tranzicionit fillestar në kolegj. Për këtë arësye Kolegji Universum ka inkuadruar lëndën shkathtësi studimi për të gjithë studentët e vitit të parë, me qëllim që të ju ndihmojmë në adaptimin me jetën studentore dhe tranzicionin nga shkolla e mesme. Prishja e gjumit, përcjellë me keq – ushqyerje dhe pirje të kafeinës së tepërt apo qëndrimi gjatë gjithë natës – ndihmojnë shfaqjen e ankthit.

Përdorimi i tepruar i mediave sociale mund të jetë përgjegjës për ndërveprimet e dëmtuara shoqërore dhe një ndjenjë të rritur të izolimit. Një notë e keqe, një konflikt me një shok dhome ose një fund marrëdhënieje mund të çojë në ndjenja trishtimi, vetmie ose vetëvlerësimi të ulët.

Sikur të mos mjaftonte, pandemia e koronavirusit ka qenë një burim kryesor i shqetësimit shtesë për shumë studentë.Sipas një studimi nga TimelyMD, 85% e studentëve të kolegjit raportuan nivele më të larta se normale të stresit dhe ankthit për shkak të COVID-19. Sidoqoftë, vetëm 21% e studentëve të anketuar iu drejtuan një terapisti për ndihmë – një pabarazi që TimelyMD e referoi si një “hendek të vetëdijes” në lidhje me disponueshmërinë e burimeve virtuale të këshillimit.

Njohja e shenjave dhe simptomave të hershme është thelbësore për menaxhimin e ankthit, stresit dhe depresionit. Të dish kur të kërkosh ndihmë është po aq e rëndësishme. Lajmi i mirë është që studentët e kolegjit mund të frenojnë efektet e këtyre simptomave duke hyrë në burime si qendrat e këshillimit, linjat e nxehta dhe grupet mbështetëse.

Stresi 

Meqenëse stresi prek si mendjen ashtu edhe trupin, mund të ketë simptoma fizike, mendore dhe emocionale. Sipas Klinikës Mayo, të qenit në gjendje të njohësh këto shenja mund të të ndihmojë të menaxhosh ato. Disa simptoma të zakonshme fizike të stresit përfshijnë dhimbje koke, dhimbje shpine, frymëmarrje të shpejtë, stomak të mërzitur dhe të përziera. Njerëzit e stresuar së tepërmi shpesh hasin edhe probleme me gjumin ose lodhje. Stresi gjithashtu mund të shfaqet në të menduarit, sjelljen ose disponimin tuaj. Ju mund të ndiheni nervoz, të shqetësuar dhe të pamotivuar. Stresi gjithashtu mund të çojë në shpërthime të zemëruara, keqpërdorim të drogës ose alkoolit, ose tërheqje sociale.

Ankthi

Ankthi prodhon ndjenja të forta, mbizotëruese dhe të pakëndshme përmes një rritje të hormoneve në trup, duke përfshirë adrenalinën dhe kortizolin. Adrenalina mund të shkaktojë rritjen e frymëmarrjes, rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut. Ju mund të djersitni, të bluani dhëmbët ose të dridheni. Ekspozimi afatgjatë ndaj kortizolit mund të çojë në shtim të peshës. Problemet e stomakut, të tilla si ngërçet në zorrë, kapsllëku ose diarreja, janë gjithashtu tipike gjatë një episodi të shqetësuar. Çështje si këto janë shkaktuar nga një hormon dhe çekuilibër kimik në sistemin tuaj të tretjes, duke rezultuar në stres gastrointestinal. Përtej ndjesive fizike, ju mund të ndjeni mendjelehtësi, lodhje ekstreme ose një ndjenjë të afërt dënimi. Ankthi gjithashtu mund të shkaktojë pagjumësi, izolim shoqëror ose paaftësi për t’u çlodhur. Simptoma të tjera përfshijnë trishtim, nervozizëm dhe vështirësi në përqendrim.

Depresioni

Ka shumë shenja dhe simptoma që mund të tregojnë se vuani nga depresioni. Simptomat ndryshojnë nga faza, ashpërsia, lloji dhe shpeshtësia e sëmundjes.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor (NIH), simptomat dhe shenjat e depresionit përfshijnë:

Humor i trishtuar, ndjenja të zbraztësisë (blue)
Ndjenjat e pashpresës ose pesimizmit
Nervozizmi
Ndjenjat e fajit, pavlefshmërisë ose pafuqisë
Humbja e interesit ose kënaqësisë në hobi dhe aktivitete
Energji ose lodhje e zvogëluar
Lëvizja ose biseda e ngadalshme
Vështirësi në përqendrimin, mbajtjen mend, ose marrjen e vendimeve
Vështirësia e gjumit, zgjimi herët në mëngjes ose gjumi i tepërt
Ndryshimet e oreksit dhe / ose peshës
Mendime për vdekje ose vetëvrasje, ose përpjekje për vetëvrasje
Dhimbje trupi ose dhimbje koke, ngërçe ose probleme me tretjen pa ndonjë shkak të saktë fizik

Për një diagnozë depresioni, duhet të keni një humor të ulët dhe disa simptoma që vazhdojnë për të paktën dy javë, sipas NIH. Sidoqoftë, njerëzit që vuajnë nga depresioni nuk përjetojnë domosdoshmërisht çdo simptomë.

Burimi origjinal : https://thebestschools.org/magazine/stress-anxiety-college-students/

KËSHILLIM PSIKO-SOCIAL


Me qëllim të promovimit të shëndetit fizik dhe mendor të studentëve zyra organizon një mori aktivitetesh me karakter psiko-social. Poashtu, ofron këshillim falas për të gjithë studentët për të ju ndihmuar me çdo problem që mund ta bëjë të vështirë suksesin në studime apo që afekton mirëqenien. Zyra poashtu ka për objektivë zhvillimin e hulumtimeve me qëllim që të evidentojë strategji të reja për të ndihmuar studentët në lidhje me shëndetin mendorë.

Problemet e zakonshme që studentët mund të kenë janë ankthi, stresi, kriza familjare, probleme të marrëdhënieve personale, vështirësitë në përqendrim ose përfundimin e detyrave, humbja e energjisë, mallëngjimi ose vështirësitë në përshtatjen e jetës në Kosovë.

Mos harroni, zyra e karrierës dhe mirëqenies është vetëm një email larg jush!

Për të rezervuar një takim, ju lutemi na dërgoni një email me emrin dhe numrin tuaj të telefonit në [email protected]