Ligjerata publike

PUBLIC LECTURES

Ligjëratë publike me ish-Ministren nga Afrika e Jugut, znj. Lindiwe Nonceba Sisulu

UNI - Universum International College kishte nderin dhe kënaqësinë të mirëpresë për ligjëratë publike 𝐋𝐢𝐧𝐝𝐢𝐰𝐞 𝐍𝐨𝐧𝐜𝐞𝐛𝐚 𝐒𝐢𝐬𝐮𝐥𝐮, ish-Ministre e Marrëdhënieve dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Afrikës së Jugut
Si ish- Ministre e Marrëdhënieve dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Afrikës së Jugut, znj. Sisulu ka folur rreth përgjegjësive të rëndësishme në përfaqësimin e vendit në skenën ndërkombëtare dhe në zbatimin e politikave të jashtme të vendit. Ajo ka qenë pjesë e përpjekjeve për të zgjidhur konflikte në rajon dhe për të promovuar paqen dhe stabilitetin nëpërmjet dialogut dhe bashkëpunimit.

Ligjëratë publike me ish Presidentin e Kosovës, z. Fatmir Sejdiu

𝐔𝐍𝐈-𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐮𝐦 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐂𝐨𝐥𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐤𝐢𝐬𝐡𝐭𝐞 𝐧𝐝𝐞𝐫𝐢𝐧 𝐭𝐞̈ 𝐦𝐢𝐫𝐞̈𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞̈ 𝐩𝐞̈𝐫 𝐥𝐢𝐠𝐣𝐞̈𝐫𝐚𝐭𝐞̈ 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐤𝐞 𝐢𝐬𝐡 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐞 𝐊𝐨𝐬𝐨𝐯𝐞̈𝐬, 𝐏𝐫𝐨𝐟.𝐃𝐫. 𝐅𝐚𝐭𝐦𝐢𝐫 𝐒𝐞𝐣𝐝𝐢𝐮
Ish Presidenti Sejdiu gjatë kësaj ligjërate, u thellua në temën “𝐏𝐚𝐯𝐚𝐫𝐞̈𝐬𝐢𝐚 𝐞 𝐊𝐨𝐬𝐨𝐯𝐞̈𝐬 𝐬𝐢 𝐟𝐚𝐤𝐭𝐨𝐫 𝐩𝐚𝐪𝐞𝐣𝐞 𝐝𝐡𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐧𝐞̈ 𝐫𝐚𝐣𝐨𝐧 – 𝐫𝐨𝐥𝐢 𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐭”. Vështrimet e tij ishin tejet të rëndësishme ndërsa ai eksploroi kontekstin historik që rrethon pavarësinë e Kosovës dhe rolin e saj në formësimin e Ballkanit.

Ligjëratë publike me Kryetarin e Ferizajit, z. Agim Aliu

𝐊𝐫𝐲𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐀𝐠𝐢𝐦 𝐀𝐥𝐢𝐮, prezantoi një diskutim duke reflektuar mbi karrierën e tij, sfidat unike të ballafaqimit gjatë mandatit të tij dhe rrugën frymëzuese që e çoi atë në krye të udhëheqjes komunale të Ferizajit dhe ju ofroi studentëve një pasqyrë në detajet e udhëheqjes së një qyteti.
Përgjigjet e tij në përballje me sfidat, nxitja e bashkëpunimit dhe ndryshimi pozitiv bënë përshtypje te studentët prezent përmes pyetjeve të ndryshme. Kryetari 𝐀𝐥𝐢𝐮, gjithashtu u nderua me çmimin e Lidershipit nga UNI- Universum International College powered by Arizona State University.

Bootcamp i parë me ish Drejtorin për Edukim në Apple, Alan Greenberg

𝐊𝐚 𝐟𝐢𝐥𝐥𝐮𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐭𝐚 𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐞̈ 𝐞 𝐁𝐨𝐨𝐭𝐜𝐚𝐦𝐩 𝐦𝐞 𝐈𝐬𝐡 𝐃𝐫𝐞𝐣𝐭𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐩𝐞̈𝐫 𝐄𝐝𝐮𝐤𝐢𝐦 𝐧𝐞̈ 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞, 𝐏𝐫𝐨𝐟. 𝐀𝐥𝐚𝐧 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧𝐛𝐞𝐫𝐠 në UNI - Universum International College, me temën "𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐭𝐡𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐬𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐃𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐓𝐞𝐜𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲, 𝐈𝐧𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧, 𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐧𝐞𝐮𝐫𝐬𝐡𝐢𝐩".
Në këtë bootcamp është shprehur interesim i lartë për pjesëmarrje, ku secili do të ketë mundësinë të zhvilloj ide biznesore të cilat në fund do të prezantohen si projekte reale 𝐦𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐝𝐞̈𝐬𝐢 𝐭𝐞̈ 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐦𝐢𝐭 𝐭𝐞̈ 𝐚𝐭𝐲𝐫𝐞 𝐢𝐝𝐞𝐯𝐞 𝐛𝐢𝐳𝐧𝐞𝐬𝐨𝐫𝐞.

Meet and Greet për nder të 8 marsit me znj. Sibel Halimi

UNI-Universum International College powered by Arizona State University, kishte kënaqësinë të mirëpresë për nder të 8 Marsit znj. Sibel Halimi, në aktivitetin 'Meet & Greet' ku para studentëve foli për temën "𝐍𝐣𝐞̈ 𝐫𝐫𝐞̈𝐟𝐢𝐦 𝐭𝐣𝐞𝐭𝐞̈𝐫 𝐩𝐞̈𝐫 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐞̈"
Në këtë takim u diskutua se "𝟖 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐢" nuk është vetëm një festë, por një mundësi për të theksuar se gratë janë forca e pandalshme që nxisin zhvillimin dhe avancimin e shoqërisë. Ato kanë kapacitetin për të shfaqur vlera të jashtëzakonshme si ndërgjegjësimi, vullneti dhe aftësia për të krijuar ndryshime pozitive.

Promovimi i librave më të fundit të Prof. Ass. Samet Dalipi

𝐔𝐍𝐈 – 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐮𝐦 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐂𝐨𝐥𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐦𝐛𝐚𝐣𝐭𝐢 𝐜𝐞𝐫𝐞𝐦𝐨𝐧𝐢𝐧𝐞̈ 𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐢𝐦𝐢𝐭 𝐭𝐞̈ 𝐥𝐢𝐛𝐫𝐚𝐯𝐞 𝐦𝐞̈ 𝐭𝐞̈ 𝐟𝐮𝐧𝐝𝐢𝐭 𝐭𝐞̈ 𝐏𝐫𝐨𝐟. 𝐀𝐬𝐬. 𝐒𝐚𝐦𝐞𝐭 𝐃𝐚𝐥𝐢𝐩𝐢𝐭, “𝐊𝐨𝐧𝐭𝐞𝐤𝐬𝐭𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐤 𝐢 𝐬𝐡𝐭𝐞𝐭𝐧𝐝𝐞̈𝐫𝐭𝐢𝐦𝐢𝐭 𝐭𝐞̈ 𝐊𝐨𝐬𝐨𝐯𝐞̈𝐬, 𝟏𝟗𝟖𝟗-𝟏𝟗𝟗𝟗” 𝐝𝐡𝐞 “𝐍𝐝𝐞̈𝐫𝐭𝐢𝐦𝐢 𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐜𝐢𝐨𝐧𝐞𝐯𝐞 𝐧𝐞̈ 𝐊𝐨𝐬𝐨𝐯𝐞̈ 𝟏𝟗𝟖𝟗-𝟏𝟗𝟗𝟗, 𝐫𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐢 𝐕𝐢𝐭𝐢𝐬𝐞̈”.
Një sesion diskutimi interaktiv u zhvillua në mes Prof. Dalipi dhe audiencës, ku të gjithë u angazhuan në mënyrë aktive me Profesorin, duke shtruar pyetje dhe duke marrë njohuri nga ekspertiza e tij, ku shprehën kënaqësinë e tyre për mundësinë që të fitojnë njohuri nga një studiues i njohur dhe për të marrë pjesë në diskutime të tilla.

Ligjëratë publik me Nevenka Tromp, profesoreshë nga Universiteti i Amsterdamit

Në këtë tryezë diskutimi, Dr. Nevenka Tromp foli me fokus për "𝐃𝐫𝐞𝐣𝐭𝐞̈𝐬𝐢𝐚 𝐩𝐚𝐬 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐳𝐢𝐜𝐢𝐨𝐧𝐢𝐭 𝐝𝐡𝐞 𝐥𝐮𝐟𝐭𝐚 𝐞 𝐊𝐨𝐬𝐨𝐯𝐞̈𝐬" por në një kuptim më të gjerë ngjarjet vendimtare për Kosovën, duke vënë në qendër luftën në Kosovë dhe ndërlikimet e drejtësisë ndërkombëtare.
𝐃𝐫. 𝐍𝐞𝐯𝐞𝐧𝐤𝐚 𝐓𝐫𝐨𝐦𝐩 ka punuar si hulumtuese në Tribulanin e Hagës për krimet e luftës në ish-Jugosllavi si dhe punon në Departamentin e Studimeve Evropiane në Universitetin e Amsterdamit që nga viti 1992.

Study visit with Mrs. Nora Hasani

During the study visit activities, this time for students majoring in the German Language at UNI - Universum International College, Mrs. Nora Hasani spoke on the topic "Intercultural Competence".
Among other things, Mrs. Nora Hasani talked with the students about intercultural competencies and the ability to treat people from other cultures with respect, to accept differences, and to work with them successfully and independently, where this is the only way to avoid misunderstandings, conflicts and cultural experiences.

Public lecture with the Head of the EU Office in Kosovo, Mr. Tomáš Szynyog

EU ambassador, 𝐌𝐫. 𝐓𝐨𝐦𝐚́𝐬̌ 𝐒𝐳𝐮𝐧𝐲𝐨𝐠, visited UNI - Universum International College powered by Arizona State University
UNI - Universum International College was pleased to welcome in a public lecture, EU ambassador, 𝐌𝐫. 𝐓𝐨𝐦𝐚́𝐬̌ 𝐒𝐳𝐮𝐧𝐲𝐨𝐠, the head of the EU Office in Kosovo/EU Special Representative.
The topic of the discussion was a very current and important topic such as 'Visa Liberalization for Kosovo: Opportunities and Challenges'.
Ambassador Szunyog's lecture provided a thorough understanding of the issue surrounding visa liberalization, offering a perspective on future challenges and opportunities within the European Union.

Public lecture with the Mayor of Pristina, Mr. Përparim Rama

UNI - Universum International College has organized the first edition of the series event 'Mayor's Talk', inviting the Mayor of Pristina, Mr. Përparim Rama. The event marked an important step in UNI's ongoing commitment to provide students with valuable perspectives on the challenges and achievements of outstanding leaders.
Mayor Rama presented a thought-provoking discussion, reflecting on his career, the unique challenges he faced during his tenure, and the inspiring path that led him to the top of Pristina's municipal leadership.
During the event, Mayor Rama also shared key moments from his career, providing students with insights into the details of leading a city. His responses to challenges, fostering collaboration and positive change impressed the audience present.

Public lecture about Breast Cancer Awareness.

Today, UNI - Universum International College powered by Arizona State University held a Public Lecture, which was organized during Pink Month, about Breast Cancer Awareness.
The former president of the Republic of Kosovo, Mrs. Atifete Jahjaga, was present. The panel included Vlora Çitaku, Vildana Goga, Leonora Shabani Bajraktari, Albena Reshitaj, Izet Sadiku, and representatives from the Kosovo Security Force.
and Kosovo Police
Through this lecture, UNI - Unversum International College aims to raise awareness in society and spread the message of care and love for women's health.

Facebook link

Public lecture with Arbër Hajdarin

At UNI - Universum International College, a public lecture was held with Mr. Arbër Hajdari, executive director of the humanitarian foundation "Fundjavë Ndryshe", where he spoke about "The role of non-profit startups in the human and economic development of the country. capital"

During this lecture, UNI - Universum International College for Mr. Arbër Hajdari also shared the "Humanitarian Leadership" award.

During the lecture, he talked about the beginnings of the creation of this foundation, the difficulties encountered during this process, and all the tireless work that has been done until the finalization of this project, which today is one of the largest charitable organizations in Europe.

Facebook link

Public lecture with Ambassador Wolfgang Ischinger

German Ambassador Wolfgang Ischinger held a public lecture at UNI - Universum International College.

UNI honored German Ambassador Wolfgang Ischinger with the Global Leadership Award.

During the event, among other things, he emphasized that he was very happy to have received the award, and enthusiastically remembered the first time he was in Kosovo in the early 90s.

Facebook link

Public lecture - EULEX Spokesperson and Head of the Office for Media and Public Information, Mrs. Ioanna Lachana

In this public lecture, the importance of communication and public relations in today's society was discussed, and the attendees had the opportunity to discuss together with Ms. Lachana and learn more about this topic.

UNI - Universum International College continues to have different experts as guest speakers who are an added asset to our college and community.

Facebook link

Public lecture - Mr. Massimiliano Paolucci - Director of the World Bank for Kosovo and North Macedonia

At UNI - Universum International College, a public lecture was held with Mr. Massimiliano Paolucci – Director of the World Bank for Kosovo and North Macedonia.

In this lecture, economic development and the new strategies of the World Bank for Kosovo during the years 2023-2027 were discussed.

UNI - Universum International College continues to promote public lectures so that students have the opportunity to meet influential personalities and exchange experiences to help them build their careers.

Facebook Link

Public Lecture with Dr. Lul Raka

In public lectures series, we had the pleasure of welcoming Prof. Dr. Lul Raka at UNI - Universum International College.

During this lecture, the topic "Microbial resistance" was discussed, and he disclosed various findings regarding the current situation in Kosovo regarding the use of antibiotics. He also encouraged all students and other participants in the lecture to be cautious with the use of drugs in general.

These lectures are aimed at promoting a healthy lifestyle and well-being.

Facebook Link