Ambasadori gjerman në Kosovë, z. 𝐉𝐨̈𝐫𝐧 𝐑𝐨𝐡𝐝𝐞 mban ligjeratë publike për studentët e UNI – Universum International College

Ambasadori i Gjermanise
News

Ambasadori gjerman në Kosovë, z. 𝐉𝐨̈𝐫𝐧 𝐑𝐨𝐡𝐝𝐞 mban ligjeratë publike për studentët e UNI – Universum International College

Në kampusin e UNI-Universum International College u mbajt ligjeratë publike me ambasadorin e Republikës Federale të Gjermanisë në Kosovë, z. 𝐉𝐨̈𝐫𝐧 𝐑𝐨𝐡𝐝𝐞.

Në këtë ligjeratë, të pranishëm ishin studentët e këtij universiteti bashkë me stafin akademik të cilët pritën ambasadorin dhe patën rastin të dëgjojnë rrëfimin dhe pikëpamjen e z. 𝐉𝐨̈𝐫𝐧 𝐑𝐨𝐡𝐝𝐞 mbi temën “Kosova, 16 vite pas Pavarsisë”.

Kjo ngjarje kyçe ofroi një mundësi unike për studentët, stafin dhe publikun e gjerë që të përfshihen në një diskutim kritik për Kosovën dhe ndikimin e saj afatgjatë në rajon.

Gjatë kësaj ligjerate u theksua edhe roli dhe raporti politik mes Gjermanisë dhe Kosovës si dhe bashkëpunimet mes këtyre dy shteteve. Duke vënë në pah lidhjën e ndjeshme që ka shteti gjerman me Kosovën, fillimisht përmes diasporës ndërsa vitet e fundit ndërmjet investimeve me biznese nga sektore të ndryshme.

Ambasadori, potencoi edhe faktin që studentët e UNI – Universum International College po përjetojnë eksperinca jetësore nga shkëmbimet semstrale studimore me Erasmus, duke u bërë pjesë e disa universiteteve gjermane që kanë hapur dyert për të mirëpritur liderët e rinj.

Nga konteksti historik e deri tek gjendja aktuale e zhvillimit të shtetit, ambasadori Gjerman theksoi se Kosova është një faktor i rëndësishëm në formësimin e një stabiliteti të përgjithshëm në rajon.

Poashtu u fol edhe për mundësitë që tashmë janë krijuar rreth shkëmbimeve së interesave të përbashkëta mes të dyja paleve rreth avancimit dhe gjetjes së strategjive, tregut të punës, ndikimet e jashtme si dhe planet për vazhdimin e marrdhlnies së mirë diplomatike, me qëllim të ndikimit të dyanshëm në sferën politike dhe atë ekonomike të të dyja vendeve.

Kjo ngjarje shërbeu si një dëshmi e përkushtimit të UNI – Universum International College për të nxitur dialogun intelektual dhe angazhimin shoqëror.

Gajtë kësaj ligjerate, pjesëmarrësit përfituan nga ekspertiza e z. Jorn Rohde i cili ndau detaje nga eksperienca e tij si ambasador, si dhe studentët u frymëzuan për të reflektuar mbi ndërlikimet më të gjëra të politikës së mbrendshme dhe të jashtme në raport me shtetet përrreth dhe Europën.

Mr. Rohde kontriboj dhe punoj për shumë vite, në shtete si: Indonezi, Japoni, Kanada, Indi, Sri Linka, si përfaqësues dhe ambasador, ndërsa që nga korriku viti 2020, Rohde është ambasador i Republikës Federale të Gjermanisë në Prishtinë, Kosovë.

Bëhu edhe ti pjesë e përvojave të tilla akademike, studio në institucionin më të ndërkombëtarizuar në Ballkan. Për më shumë info. kliko LINK.

UNI – Universum International College fuqizohet dhe menaxhohet nga Arizona State University, Universiteti më i madh publik në SHBA dhe nr.1 për inovacion.

Për më shumë informata, kontaktoni +38344144062, [email protected] ose ndiqni UNI në Facebook and Instagram.