Si të mbështesim shëndetin mendor dhe mirëqenien e studentëve

Mitochondria_2880x1620_Lede-1170x400
Mireqenia

Si të mbështesim shëndetin mendor dhe mirëqenien e studentëve

 

Supozimi se studentët po jetojnë “vitet më të mira të jetës së tyre” është larg së vërtetës. Jo vetëm që studentët zakonisht janë në një moshë me rrezik të lartë për zhvillimin e vështirësive të shëndetit mendor, por ata kanë nivele të mirëqenies dukshëm më të ulëta se moshatarët e tyre jo-studentë.

Si staf i universitetit, ju mund të luani një rol vendimtar në mbështetjen e mirëqenies së dhënë në kampus duke qenë të njohur me disa nga vështirësitë më të zakonshme të shëndetit mendor. Duke qenë vigjilent ndaj, normalizimit dhe përgjigjes ndaj shenjave të shqetësimit mendor, ju mund t’i bëni ato pjesë të bisedave që do të bëhen në universitet, dhe të siguroheni dhe të udhëzoni për të ndihmuar më tej.

6 shenja që duhet të kontrolloni në shëndetin mendor të studentëve tuaj:

  1. Pjesëmarrja jo e rregullt në leksione

Kjo mund të jetë një shenjë e simptomave depresive, pagjumësisë, fobisë sociale ose çrregullimit të panikut, ose çrregullimit obsesiv-kompulsiv. Mund të tregojë gjithashtu alkool, drogë ose varësi të tjera.

>> Të qenit i vetëdijshëm për një larmi të tillë shkaqesh do t’ju lejojë të jeni diplomatik dhe të ndjeshëm në pyetjet tuaja rreth mirëqenies dhe frekuentimit të studentit.

  1. Studentë të izoluar

Vetmia është çuditërisht e zakonshme në popullatën studentore dhe mund të shkaktohet nga pengesa gjuhësore, fobi sociale, pengesa fizike ose sindromi Asperger.

>> Angazhimi diskret i studentit në diskutim në fund të një klase ose leksioni mund të zbulojë të dhëna për shkakun e izolimit, i cili mund të çojë në udhëzime për mbështetje.

  1. Çështjet e ngrënies

Ndryshimet në sjelljet e ngrënies të shoqëruara me shenja të tjera paralajmëruese të tilla si humbja e peshës, ose ushtrimi i tepruar, mund të jenë tregues i një çrregullimi të ngrënies.

>> Dikush nuk mund të dallojë nëse një student ka një çrregullim të të ngrënit duke i parë, por nëse shenja të tjera janë të pranishme, atëherë ndërhyrja e hershme ka shumë të ngjarë të çojë në rezultate më të mira.

  1. Lodhje ose paaftësi për t’u përqendruar

Këto mund të jenë simptoma të depresionit. Pagjumësia, humbja e oreksit, motivimi i dobët, humbja e kënaqësisë, ndryshimet e humorit dhe nervozizmi janë të gjitha të zakonshme.

>> Të pyeturit për çështjet e tyre mund të jetë një pikë kthese kryesore në mirëqenien mendore të studentëve, pasi ata inkurajohen të kërkojnë mbështetje profesionale nga shërbimet shëndetësore dhe të mirëqenies.

  1. Energji e lartë dhe sjellje të paautorizuara

Disa studentë do të zhvillojnë ndjenja lumturie të tepruar, eufori, nervozizëm, energji të lartë dhe sjellje të paautorizuara, të cilat mund të jenë treguese e ‘hipomanisë’ ose ‘manisë’.

>> Çdo humbje e depërtimit duhet të nxisë një vlerësim urgjent mjekësor.

  1. Shprehja e halucinacioneve ose mashtrimeve

Këto janë të dyja simptoma të psikozës dhe shpesh bashkëjetojnë me simptoma të tjera të tilla si izolimi, ose paranoja.

>> Një vlerësim urgjent nga një profesionist mjekësor është hapi i parë, përveç nëse duket se janë në rrezik të menjëhershëm, në këtë rast duhet të thirren shërbimet e urgjencës.